Jadłospis

regulamin stołówki

zarządzenie dyrektora szkoły w sprawie pobierania opłat za posiłki

menu przedszkolne 13.08 – 17.08

menu przedszkolne 20.08 – 24.08

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami

i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w każdej potrawie jest wytłuszczony składnik będący alergenem. Wszystkie receptury na każdą przygotowaną potrawę i wykaz gotowych produktów jakie są używane w kuchni przy SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 3 im. Arki Bożka w Rydułtowach znajdują się do wglądu u Intendenta Szkoły.

WYKAZ ALERGENÓW:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies,orkisz, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne.
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne (musztarda).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin.
  14. Mięczaki (małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki).

ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!